1. Rengjøring av vinyl/lp-plater

 2. Rengjøring av stylus/stift (diamant eller annet materiale)

 3. Pickupvekt

 4.  The Vinyl District (app. til mobiltelefon)

 5. Digitalt laser tachometer

 6. Fozgate Fozgometer

 7. Plateregister over musikksamlingen

1. RENGJØRING AV VINYL-/LP-PLATER

Sist revidert:

Innhold er under arbeid.

2. RENGJØRING AV STYLUS/STIFT

Sist revidert: 15.07.2013

Nålen på pickup'er trenger jevnlig rens. Det vil alltid feste seg micropartikler på stylus (nålen - enten den er laget av diamant eller annet materiale).

Det er liten tvil om at god og riktig pickup-hygiene forlenger levetiden på enhver pickup. 

Det er å få kjøpt rimelige USB-mikroskop (x200) som kan gi deg god oversikt over tilstanden på din stylus. I tillegg vil et USB-mikroskop kunne hjelpe deg til å finne eksakt vinkel på stylus (SRA) når den ligger i platerilla.  Et typisk USB-mikroskop leveres fra Dino-Light. -Se brosjyren (pdf) 

OVK har ett slikt til lån for medlemmer; henvend Jan P.

OBS!
Det vil alltid være en viss risiko for at det oppstår skade ved all rensing av pickup/stylus.
Et godt råd er å ta seg god tid samt utvise forsiktighet. Oslo VinylKlubb tar intet rettslig ansvar om det går galt om du velger å følge rådene som er gjengitt på denne nettsiden.
 

Pickup-børste har vært et alternativ som har eksistert i alle år. Som oftest ligger det en medfølgende børste i esken når du kjøper ny pickup. Bruk gjerne børsten i kombinasjon med ett av de tre produktene som anbefales nedenfor. 

Bruk av ulike væsker bør unngås om det ikke anses som er helt nødvendig og helst ikke oftere enn én gang halvårlig, men selvsagt individuelt alt etter spilletid. Overdreven bruk av væske kan være uheldig. Risikoen ligger i at limet som fester stylus/diamanten går i oppløsning. Det er nok av eksempler på at stylus/diamanten har løsnet fra nålefanen. Dette gjelder spesielt ved bruk av alkoholholdige væsker.  Væsker uten alkohol har ikke den samme effekten på å løse opp/fjerne mikropartikler som fester seg på høyre og venstre sider av stylus.  

Våre beste anbefalinger er disse:

 • Extreme Phono Solid State Stylus Cleaner  EGENSKAPER:
  Fjerner overflaterusk fra stylus/nålen.

  ANBEFALT BRUK:
  1. Renseboksen plasseres under pickupen på fast underlag.
  2. Pickupen senkes forsiktig ned i polyméren etpar, tre ganger (bruk hev-/senk-armen som sitter på tonearmen.

  MATERIALE:
  Polymér.

  KONKLUSJON:
  Fungerer etter intensjonen, men er mykere enn ZeroDust. Stylus og nålefane har en tendens til å synke ned i "gjørma". Hva dette har av betydning over lang tid er uvisst. Enkelte av oss er skeptiske til fuktighet på stylus med tanke på faren for at limet på stylusen går i oppløsning med resultatet at "diamanten" løsner.

 • Onzow ZeroDust  EGENSKAPER:
  Fjerner overflaterusk fra stylus/nålen. Kjekt forstørrelsesglass i lokket.

  ANBEFALT BRUK:
  1. Renseboksen plasseres under pickupen på fast underlag.
  2. Pickupen senkes forsiktig ned i polyméren etpar, tre ganger (bruk hev-/senk-armen som sitter på tonearmen.
  (Enheten kan rengjøres i lunkent vann)

  MATERIALE:
  Polymér.

  KONKLUSJON:
  Kanskje det beste alternativet for et sikkert resultat. Riktig bruk vil forhindre langsiktige skader av stylus. Du kan dyppe stylus i Onzow Zerodust så ofte du bare ønsker.

 • Mr. Clean Magic Eraser  EGENSKAPER/

  ANBEFALT BRUK:
  1. Del "svampen" i passe størrelser.
  2. "Svampen" plasseres under pickupen på fast underlag.
  2. Pickupen senkes forsiktig ned etpar, tre ganger (bruk hev-/senk-armen som sitter på tonearmen.
  (For viderekommende: Fest tonearmen i fast stilling. Før "svampen" under nålefanen og dra svampen med forsiktig/ lett trykk mot deg. *)

  Husk! Bruk den hvite siden av svampen om den er tofarget.


  MATERIALE:
  Melamin skum er et skum-lignende materiale bestående av formaldehyd-melamin-natriumbisulfitt-kopolymer. Skummet er fremstilt i Tyskland av BASF under navnet "Basotect".


  KONKLUSJON:
  Kan være veldig effektiv mot belegg fra vinylen som fester seg på stylus.
  Anbefales ikke brukt på pickuper fra Lyra etter en rekke tilbakemeldinger om brukeruhell. Flere har god erfaring med å bruke Magic Eraser for hver 10. plate, men sammen med hyppigere bruk av Onzow ZeroDust

  (I Norge selges denne under navnet "Swiffer Magic Eraser").


  *)
  OBS! Utvis forsiktighet om du velger teknikken med å dra svampen fra baksiden av nålefanen og til deg. Det kan oppstå skade på stylus. Eiere av Lyra bør utvise ekstra forsiktighet ettersom flere brukere har meldt fra på ulike fora om at stylus har falt av ved bruk av Magic Eraser.

3. PICKUP-VEKT

Sist revidert: 13.07.2013

Pickup-vekt er normalt et must og ha når du skal tilpasse pickupen og tonearmen. Spesielt gjelder dette på moderne pickuper hvor små avvik i VTF (Vertical Tracking Force, eller som noen velger å kalle det; "stifttrykk") kan utgjøre store lydmessige forskjeller.

De første pickup-vektene som kom på markedet var naturlig nok manuelle - gjerne utformet som vippe- eller balansevekter. Disse fungerer fremdeles bra og foretrekkes av mange, men etterhvert har vi fått digitale vekter på markedet. Dessverre ser vi at kvaliteten og levetiden på disse varierer. Vi opplever at du får hva du betaler for.

Enkelte pickup-vekter som er laget i metall har slitt med at disse reagerer på magneten i pickupen. Tallet i displayet kan variere når pickupen nærmer seg målepunktet på vekten. Vit at tallet som anvises allikevel viser "korrekt" angivelse av VTF (Vertical Tracking Force) i det øyeblikk som pickupen har full tyngde på vekten. Etter hva vi har erfart, er det kun det siste sifferet som kan avvike noe. -Det er ubetydelig. Stylus Force Gauge har i siste versjon kommet med hus i aluminium som ikke påvirker magneten i pickupen. BRA!

Foruten "Stylus Force Gauge", som avbildet, finner du flere gode produkter på markedet fra blant annet ClearAudio, Ortofon og Originlive
 

Våre tre anbefalte produkter:

 • Shure SFG-2 Stylus Tracking Force Gauge  Brukerguide: http://www.esotericsound.com/AccessPhotos/ShureSFG-2Manual.pdf

 • Stylus Force Gauge

 • ORB SFM-2  High-end versjonen for de som ønsker det ypperste. Pickup-vekten fra ORB Audio er produsert i Japan. Viser et eksakt nåletrykk meden presisjonned til 0,1 gram.
  BRUK:
  SFM-2, er endet meget enkelt måte. kel i bruk. Slå på bryteren og juster til det vises 0.0gr i displayet. 2: Senk stylus ned på vektpunktet. Vekten har både sølvspeil og lys som gjør det enkelt å treffe vektpunktet.

  Målbar utvalg:
  0,01 til 15g
  Batteri:
  3A * 1
  Nøyaktighet:
  FS0.2% + / - 1digit
  indikator:
  7-segment LED
  Dimensjoner:
  45 (B) x 48 (H) x 101 (L) mm
  Vekt: 243g

4. "The Vinyl District" (mobilapp)

Sist revidert: 09.07.2013

UTE PÅ REISE? - Slik kan du finne vinylsjapper i hele verden!

Har du en smarttelefon anbefaler vi at du laster ned appen "the vinyldistrict".

The Vinyl District rullet ut denne appen i 2011 og dekker nå store deler av verden. Appen gir deg en temmelig bra oppdatert oversikt over vinylsjapper med kart, telefon, avstandsangivelse fra der du befinner deg, eventuell nettside og nødvendig info om enhver sjappe - ofte inkludert kundeopplevelser.


Appen fungerer altså både på direktesøk land/by, men også på til enhver tid de nærmeste sjappene ifht. hvor du befinner deg (via gps). 

Appen er gratis.

 

 

 

 

5. Digitalt laser tachometer

Sist revidert: 13.07.2013

Rett hastighet på platespilleren?

Et digitalt laser tachometer er et nyttig verktøy som er svært enkel å bruke for å fastslå at platespilleren har korrekt hastighet. Spesielt for de som har platespiller med motorstyring som kan justeres manuelt. -En fin erstatning til den tradisjonelle stroboskop-platen.
Slike batteridrevne tachometere finnes i flere ulike utgaver og prisklasser.

Tachometeret angir hastigheten i Rotation per Minute (rpm). Resultatet vises i displayet.

Vi erfarer at de rimelige modellene du finner på e-bay er tilstrekkelig gode nok lik den som er avbildet. Pris kr.150,- til 200,- eks. frakt.

 

6. Fosgate Fozgometer

Sist revidert: 14.07.2013

Justere azimuth med Fozgometer.

Det er avgjørende for sluttresultatet at pickupen står i riktig vinkel når den er senket ned i platerilla - både horisontalt og vertikalt. Azimuth tar for seg den vertikale vinkelen til pickupen. Rett vinkel er nøkkelen for å oppnå det spektakulære 3-D opplevelsen i lydbildet. Med Fozgometeret kan du enkelt måle deg fram til at vinkelen er korrekt. Den tradisjonelle måten har vært å bruke speil under pickup for visuell avsjekk og gjerne et libellevater i tillegg og håpe på det beste. -Eller, du kan kjøpe dyrt testutstyr og bruke en testplate. Du vil ha best utbytte av Fozgometeret om du har et justerbart headshell  slik at du kan endre eventuelle skjevheter. Testplaten fra Analogue Production er optimalisert for Fozgometeret. Når pickupen er ny, anbefaler vi at du gjentar prosedyren med  Fozgometeret etter 50 timers avspilling når pickupen har satt seg (alternativt etter antall timer oppgitt av pickup-produsent).

Slik bruker du Fozgometeret:   

 1. Koble tonearmskabelen til rca-inngangene på Fosgometeret
  (Bruker du balanserte tonearmskabler, må du bruke overgangsplugger XLR/RCA)
 2. Vipp bryteren i ON-stilling på Fozgometeret
 3. Spill av spor 2 fra side 1 på testplaten (1kHz-tone i venstre kanal).
  Venstre lys (rødt) indikerer at venstre kanal testes.
  Observer nålen på signalmeteret og notér deg tallet.
 4. Spill av spor 3 fra side 1 på testplaten (1 kHz-tone i høyre kanal) 
  Høyre lys (rødt) indikerer at høyre kanal testes. Observer nålen på signalmeteret og notér deg tallet.
 5. MERK! Du kan gjerne spille av sporene sammenhengende. Du vil da oppleve det grønne lyset for "center".  -Det betyr ingen ting.
 6. Er det avvik mellom hva du har notert for venstre og høyre kanal, indikerer det at justering av Azimuth er nødvendig.
 7. Juster vinkelen på headshellet og gjenta prosedyren fra pkt. 3 inntil utslagene på signalmeteret angir samme tall.
  (Dersom den høyre kanalen er høyere enn den venstre, juster (roter) pickupen med klokka sett forfra; eller roter pickupen mot klokka dersom målingen viser at høyre kanal er lavere enn venstre. Gjør små justeringer og retest inntil avlesningen er identiske, eller svært like.

  Voilà, nå er azimuth-justeringen SPOT ON.

 

Se også Fosgate Fozgometer MANUAL (pdf)

Et Fozgometer koster +/- kr. 2.500,-. Klubben har ett Fozgometer for utlån til medlemmer. Det eies av Jan P

Produsent: Fosgate/Musical SurroundingsIllustrajon av korrekt og feil azimuthTest LP til Fosgate Fozgometer (Analogue Productions, AAPT 1)

Et godt alternativ til Fozgometeret er det pc-baserte måleprogrammet Dr. Feichert Adjust+

Nettside: http://feickert.com/index.php?id=12

Video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=y5UGd2E9s9Q

7. Plateregister over musikksamlingen

Mange av oss liker å ha et register, eller oversikt om du vil, over platesamlingen vår. For tiden synes myrecordlist.com å være en av de beste løsningene - ikke minst på grunn av fleksibilitet og integrasjonen mot tredjepartsløsninger. Lister kan enkelt importeres eller eksporteres til f.eks. Excel.