...hos Stig-Erik (The Stig)

OVK avholdt akustikkseminar hos Stig-Erik (The Stig) på Løten 24. oktober 2009. Ansvarlig for arrangementet var Knut. 


Inntrykk fra Knut: Etter masse nyttig teori om akustikk, fikk vi muligheten til å se hvordan et dedikert lytterom er bygget opp fra bunnen av. Stig Erik har benyttet LEDE-prinsippet (Live End - Dead End), der halvparten av rommet er udempet og resten er dempet, dvs. i lyttedelen. I veggene er det absorpsjonsmaterialer i form av lydplater og Glava-isolasjon, samt visstnok innebygget resonanskontroll. Det er montert en nedsenket lydhimling over lytteposisjonen og der høyttalerne står, og i hjørnene er det bassabsorbenter fra gulv og opp til himling. 
Høyttalerne vi lyttet til bestod av Beyma 21" i en "baffelløs" konstruksjon. Det var kun nedre del av elementet som var festet til en meget amputert mdf-baffel. Baffelen hadde L-form og på baksiden var det stablet opp murstein som motvekt for det tunge elementet. I toppen satt Seas Excel mellomtone og Beyma AMT-diskant festet med strikker til en metallramme. Spenstig og tiltalende design i mine øyne, der konstruktøren har nedlagt mye tid og omtanke for bl.a å redusere vibrasjoner gjennom baffel.
Så hvordan låt dipol-kreasjonen? Jo, til tross for manglende sub-aktivitet så ble musikken gjengitt med stor autoritet, dynamikk og fylde. Her var også en oppsiktsvekkende presisjon og detaljeringsgrad, samt et stort og dypt lydbilde som praktisk talt omfavnet lytteren. Man ble møtt av en lydvegg fri for kasselyd (naturlig nok) og grums som kan være uvant for enkelte, men som i høy grad tiltalte undertegnede. Jeg kan bare minnes én gang tidligere å ha hørt musikk gjengitt enda "bedre". Det var i samme lytterom, men nå gjengitt over Stig Eriks Coltrane 300B-høyttalere (med samme AMT-diskant), 4 x 18" sub'er og Audio Note 300B-forsterker. Det jeg savnet i dipol-konstruksjonen, var tidligere opplevd perfekt klangfylde i lytterommet. Dette kan muligens skyldes en ikke helt ferdig høyttalerkonstruksjon og fraværet av nevnte sub'er. Uansett, dette er veldig spennede høyttalere med lydgjengivelse som overgår det meste jeg har hørt tidligere. Jeg tar meg veldig gjerne en tur tilbake for å høre på de etterhvert ferdige høyttalerne.
Knut

Leserinnlegg fra Ole :
Det meste er vel sagt om lørdagens besøk hos Tangen, men jeg vil også få rette en stor takk til Stig-Erik og frue? for en enestående gjestfrihet og en veldig lærerik leksjon i akustikkens hemmeligheter.
Var også meget spennende å lytte til høyttalerprosjektet i Stig-Eriks meget gjennomtenkte lytterom.Det å sitte i nærfelt å høre musikk i ett så veldempet rom var virkelig en ny opplevelse. Spesiellt tilstedværelsen og det enorme lydbildet anlegget presterte på Stravinskys The rite of the spring var en hakesleppopplevelse av de skjeldne. Savnet i likhet med Ssm noe mer trøkk i bassen med tanke på alle de digre sub'ene, men hvis de ikke var påslått er jo det en plausibel forklaring...
Alt i alt en meget vellykket utflukt i regi av OVK, bare synd at ikke flere hadde anledning til å være med denne gangen.
Ole