På besøk hos klubbmedlem Petter Hagen

(17.02.2012)

"PETTER PAN" og svevende opplevelser...

Tekst/foto: Eivind/Roger og Jan P.

På Oslos beste vestkant og med Oslo universitet som nærmeste nabo på Blindern, var stedet for årets første "OVK-hjemme- hos besøk".  Petter var vert og hadde velvillig stilt kåken til disposisjon i beste familietid denne lørdagskvelden.  Med beliggenhet et lite steinkast fra Blindern T-banestasjon, så valgte jeg den mest miljømessige og politiske korrekte transportmåten;  T-bane denne  lørdagen.   

Verten hadde flagget at det var servering av varm mat, og da kunne et glass vin (eller to…) være greit til maten.   Ankom litt før kl.17.00 i en dørgende stille villavei.  Det skulle være i annen etasje i en gul eldre herrskapsvilla.  Det var mørkt og ingen lys å se i noen vinduer. Har jeg kommet feil? Men tok sjansen å ringe på. Ingen respons. Etter et par forsøk dukket heldigvis Petter frem.  Var da nesten i ferd med å snu i døra, og sette nesen tilbake til t-banen.  Var da først mann som ankom åstedet.  Var jo heldig å treffe husets frue som var på vei ut til jentelag.  Hun rakk å vise at hun hadde positivt syn på vår noget sære og smale interesse, og også gi instrukser på hva salaten skulle inneholde.  I tillegg så kom det frem at hun ikke hadde noe problem med store plateplatespillere og enda større høyttalere.  Ikke så vanlig det. -Der er du heldig Petter.  De fleste vil ikke akseptere annet enn en skoeske høyttalere og elektronikken gjemmt godt bort i skap.  Telefonene med forfall kom, og Jan P.(Grumpy) og Roger (Cash 63) gav melding på at de hadde tatt feil av Vindern og Blindern, og var på vei i feil retning. Bra de hadde vett til å ringe ellers hadde vel kvelden passert før de hadde kommet frem. Deretter var det Andre (Fosse) som hadde tatt feil på ringen og havnet på Ensjø t-banestasjon….også i feilretning. Direkte fra Soon ankom Terje (terryboy), og vi var fulltallig for kvelden.  Og tid for mat som ble serverte i form av utsøkte krydderpølser fra Grøstad i tre forskjellige varianter sammen med hjemmelaget potetmos  og salat. 
Gourmet-faktoren var skyhøy. -Eivind Hellstrøm kunne ikke gjort det bedre.    

Etter god tid med bordets gleder, så beveget vi oss etter hvert inn i husets stue der alteret for tilbedelse befant seg.   Dette var et stort og luftig rom med stor takhøyde slik eldre boliger har. I vår øyne vil det si gode rammebetingelser for god lyd.  Det først som kommer en for øye er de godt kjente høyttalerene fra Adyton med betegnelse Imagic 2.0 tc. Disse rager nestens 2 meter over bakkenivå. Da disse ikke spiller de dypeste basstoner, så var det to selvbygde subwoofere med bassrefleks og bestykket med 5x6,5 tommere per kanal. På veggen var det montert en egen hylle for den lekre toppmodellen fra Avid med navn Acutus Reference (ja, den med psu stor som en forsterker), Dynavector XV-1t (PU)  og Dynavector 507 MKII arm. Et smykke av en spiller!   Det selvbygde racket bestående av benkplater fra Ikea og aluminium støtteben plassert mellom høyttalerne og var proppet full med elektronikk bokser.  Forsterkingen bestod av Rogue m-180 rørmonoblokkker, First Sound Presence 4.0 Deluxe Paramounte + (rørpre m/ 6922rør),  Avid Pulsare phonostage. Transparent Reference høytaler-og signalkabler supplert med signalkabler fra Audience 24 og Cardas reference, strømfilter fra Audience r-12. De digitale ølbrikkene blir snurret rundt i en Wadia 302.

Hva med lyden spør du?  Ja, det var lyd! Masse vellyd som strømmet ut av høyttaleren og meislet oss hurtig fast i stolene.  Synd for Jan P. Som hadde pådratt seg en skikkelig øresus i høyrekanalen, og som hadde problem å få med seg både prat og godlyd.  Men vi andre kan (unisont) bekrefte at her var det ypperlige holografi med et tredimensjonalt lydbilde av ypperste klasse.  Det var bare å spenne seg fast for neste plate der vi fikk følelse av at Tom Waits var i rommet sammen med hos, og nærkontakt med Oscar Petersons dynamiske omgang med pianotangentene. At saksofoner låt svært ekte og naturtro la jeg også merk til. Jazz var med andre ord en fornøyelse å lytte til.  Høydepunktet for meg ble det når det klassisk musikk strålet ut av Imagic’ene. Det var en bekreftelse på tidligere inntrykk jeg har hatt med Imagic. Dette er en musikkform som beherskes med den største selvfølgelighet. Det lages et stort lydbilde med god plass til alle utøverne og deres instrumenter, og detaljer og nyanser gjengis på en måte at man får med seg det skjer. Dynamikken i et stort orkester blir vel ivaretatt gjennom dette systemet.  Her låt det homogent fra topp til bunn uten at noen områder stakk seg ut.  Her var det bare å spille plate etter plate, og nyte musikken.  Det ble for det meste spilt vinyl da dette tydeligvis var hovedkilden her i huset. Det ble spilt litt cd også, og jeg synes Wadiaen absolutt ikke gjorde skam på seg i dette selskapet.  

Vi satt og hygget oss med musikken helt til døren plutselig åpnet seg og det kom en kar inn. Synes det var litt sen ankomst for OVK-er.  Det var naboen i første etasje som synes det var litt vell mye lyd og lurte på om musikken kunne dempes litt.  Vi hadde uansett hatt mange timer med lytting, og det passet derfor bra å avrunde kvelden med litt rolig prat før vi fant veien hjem.

Vi må takke Petter for at lot oss komme og for hyggelig vertskap denne lørdagskvelden.  Det er slike kvelder som gjør denne interessen vel verdt å leve med.

Eivind (EiK)


GJESTEINNTRYKKENE:

André:
Hjertelig, hjertelig takk for en strålende kveld Petter. Deilig mat og et av de mest spennende og vellydende oppsettene jeg vet om. Størrelsen på lydbildet, åpnheten og innsikten er formidabel når innspillingen har infomasjonen. Du har et knippe kremkomponenter som vi alle vet, men jeg tipper romstørrelsen også er sterkt medvirkende til det enorme formatet musikken kommer i. En flott gjeng som var samlet i går, jeg storkoste meg.

Takk!


Roger:
Instemmer i ordene til Fosse! En veldigt trevlig kveld med god mat og drikke i hyggeligt sellskap, trur t.o.m pus koste seg. 
Lyden i anleggt var av særdeles god kvalitet, lydbildet stort oppløst og luftig, T Waits kunne knappt vært mer til stede i egen person her. 
Takk...
Roger Jan P:
Takk for en feiende flott vinylkveld Petter.
Hele verdikjeden fra mat, drikke, syklubbtenderende skravling til utsøkt musikk satt som ei kule.

Det eneste som var å sette tuppen av fingern på denne klubbkvelden, var "Store Stifinner Roger", som forårsaket at gangturen ble i overkant lang og kald. 
-Dette tiltross for at Roger hadde tatt på seg førerhund-sokkene med lys i tuppen, så hjalp det ikke!  -"Blindern" er ikke "Vindern" Roger! 
Ergo: Spør aldri en intelligent "svenske" om å vise vei i Oslo, gjør researchen selv!
Klubbkvelden ble redningen - den var MINT+ og er "Still Sealed" som vi sier på vinylspråket. -STOR TAKK til Petter og resten av innholdet i huset!!!


Inntrykk fra Terje:
Selv om både Fosse og Cash allerede har tilbakemeldt de adjektivene jeg tenkte jeg skulle servere etter gårsdagens utrolig hyggelige samling, kan vel ikke en god ting som "stort oppløst og luftig lydbilde" gjentas for ofte??! I tillegg vil jeg legge på utrolig godt balansert og homogent, da jeg faktisk ble positivt overrasket over at Adyton høyttalerne i ditt oppsett ikke ble så fokusert og smått "stressende" i diskantområdet som det jeg har hørt disse line source skulpurene servere før. Du har jobbet ekstremt godt med matching og tilpasning av hver enkelt komponent til et velbalansert HELE, og det høres at du har brukt tid på å finne de lego klossene som passer best sammen. 

Mye god og varierende musikk fra stort spenn av musikalske stilarter og tidsepoker gjorde også at den kulturelle delen av arrangementet ikke sto tilbake for den systemmessige. Mest av alt imponerte anlegget når det fikk sin dose fra klassisk musikk bibiloteket med konserter både av Vivaldi og Rachmaninov. Her ble ditt gode og store lytterom forvandlet til en stor konsertsal, så et STORT lydbilde er ubetinget en av mange styrker i et fantastisk oppsett.

Som vanlig i OVK sammenheng ble den sosiale rammen av den virkelig gode sorten, og jeg storkoste meg med teselskap prat, god drikke, mat og skrøner i skjønn forening. Sender her en generell takk til alle OVK'ere som stilte opp, og en spesiell takk til verten for det hele!! Det er vel et godt bevis på at alle syntes at dette var en HYGGELIG og GOD kveld at kubbens provismedlem drar som førstemann klokken halv ett på natten, bare for å rekke siste tog hjem til grisgrente strøk. Jeg hadde garantert blitt lenger om jeg hadde adresse Blindern, Vindern eller Lindern.


Flere inntrykk fra Roger:
Bra sammenfattet Terje! Det der store lydbildet av konsert format har prentet seg fast i huvudet.  Foreslog for familien att jeg kunne flytte opp i stuen og dem ner i kjellern, men det mottogs inte godt. 
Men, det viser også att det nødvendigtvis ikke trengs store horn, faktiskt funker med disse slanke skapelserne av raka motsatsen for att få frem det store magiske lyden. Vi kommer til deg neste gang Terje, trur jeg veit vegen dit.


Nok et inntrykk fra Jan P:
Selv med redusert hørsel, var det ingen tvil i Jan P's ører om at Adytons Imagic serie både var og er som skapt for alskens klassiske verker. Hos Petter var det et usedvanlig storslått lydbilde med en homogenitet som stod til Dovre og vel så det. Det var ikke tilfeldig når forskyningskildene var plukket fra øverste hylle. Enkelte måtte tenke seg om både to og tre ganger over hva de hørte, før de lot seg rive med i forførende lyd- og vinbølger. Enkelte ble sogar svært "kattemalende", etterhvert som mørkets fyrste la sitt musikalske teppe over vårt hode....   


Førsteinntrykk fra Eivind:
Jeg må også takke verten og de fremmøtte for en usedvanlig hyggelig kveld.   God mat, drikke, godt selskap og flotte lydopplevelser. Kan det bli noe bedre?  
Petters bedre halvdel var til og med interessert i vinyl, og virket som hun synes dette var artig.  At det ble akseptert et såpass stort anlegg i godstua, er jo unikt!  Andre blir jo henvist til klesskap og det som verre er, eller til å ha høyttalere/elektronikk på størrelse med små skoesker.

Et flott og gedigent anlegg var det.
Du er heldig som har stort rom med bra takhøyde. Dette resulterte i flott holografi i form av et gedigent lydbilde.  Har et intrykk av at hvis disse høyttalerene plassert med avstand i mellom seg, så det forsvinner de lydbilde og skaper de et stort lydbilde.  Spesielt så kom dette frem når klassisk musikk ble spilt.  Her får man plass til hele orkesteret. Elementene er også såpass raske at han får med nyanseringene og tempo til orkesteret. Veldig bra! 
Subbene synes jeg også hang veldig godt med, og det ble ikke det ”hullet” mellom mellomtone og bass jeg har hørt før med Imagic og sub.  Bassen var stram og fin, men kunne kanskje tenkt meg at den gikk litt dypere og det var litt mer pondus. Men dette blir jo en smaks-og prioriteringssak.
Ellers veldig homogent og tonalt sammenhengende lydbilde.  Her kunne man bosette seg i lyttestolen!
Et godt tegn var det jo tom huskatten så ut til å like lyden. 

Godt  å høre at Terje klarte å rekke toget til Son.  Jeg var heldig å få Grumpy-taxi dør-til-dør. Snakk om servise.  Og bare godt med litt frisk luft og mosjon når man har gode vintersko.


Ettertenksomme inntrykk fra Roger:
Etter og fått tenkt litt over det jeg hørte hos Petter, så syns jeg anlegget imponerte stort på meg, særlig det storvoksne lydbildet stor pondus i lyden! Tom Waits i Small Changes var en tilstedeopplevelse som var hårreisende.

Klassisk musik er vel nått som jeg ikke hørt så veldigt mye på, opp genom åren. Men har en uppfattning om att det kan låta litt tafflig, når anlegget ikke klarer og gengi det  med nok realism. Her var det en stor orkester-ensamble som stod frem.

Det jeg hørt av horn tidligere, så syns jeg dette kommer veldigt nær den slags lyd opplevelser. HT'erne har gode forsvinnings egenskaper i lydbildet.  Det er klart att det store rommet som det blir spillt i bidrar til opplevelsen, men kan sikkert va en utfordring også, då rommet ska fungere til daglig stue også, mener Petter snakket om noen fler tiltak før akustikk også?

Angående basen så kunne jeg tenkt meg litt mer aktivitet i mellom bas og nerover, men dette faller vel in under personlige preferenser, her glemte jeg og spørre om basskonstruktionerne som du byggd, disse vil jeg vete litt mer om senere. -Tenker det finnes mer og gå på her.
Håper på og få en lytt igen vid ett senere tilfelle, ellers er det bare og takke for en veldigt trivlig kveld i godt OVK sellskap

/-----